tradycyjne KISZONE OGÓRKI

  • wyświetlono: 678 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

robiła je moja prababcia, babcia, mama więc robię i ja. Zawsze tak samo, zawsze prosto i tradycyjnie – zawsze wychodzą pyszne.

SłodkiZapachMalin
  • 1 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

proporcje zależą od tego, jak dużo słoików ogórków chcecie przygotować

zalewa: na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli i dokładnie mieszamy

+

ogórki
korzeń chrzanu
czosnek
gałązki kopru

Sposób przygotowania przepisu:

tradycyjne KISZONE OGÓRKI

  • 1. Ogórki szorujemy dokładnie szczoteczką. Każdy z nich (przed włożeniem do słoika) nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach – dzięki temu nasze ogórki będą równo ukiszone, oraz nie będą puste w środku. Układamy ciasno w słoiku. Dodajemy gałązkę kopru, kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu. Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie (u mnie podłoga w kuchni) do ukiszenia. Po tym czasie pasteryzujemy. Do garnka wkładamy słoiki, zalewamy wodą do ok 1/2 ich wysokości i gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Porady

Dzięki pasteryzacji zatrzymujemy proces kiszenia, nasze ogórki są idealnie twarde i bardzo dobrze się przechowują.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórkikiszone ogórkiPrzetworylato w słoiku

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki kiszone

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ogórki kiszone

Przepis każdemu znany na takie...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Ola1984

Ogórki kiszone

Najlepsze, intensywne w smaku i...

Ogórki kiszone

Dodane przez: !Margaretka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone, to chyba najpopularniejszy...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ogórki kiszone

Niema jak to ogórki kiszone z receptury...

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: anka1988

Ogórki kiszone

Takie ogórki kiszone uwielbia moja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE