tradycyjne KISZONE OGÓRKI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

robiła je moja prababcia, babcia, mama więc robię i ja. Zawsze tak samo, zawsze prosto i tradycyjnie – zawsze wychodzą pyszne.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje zależą od tego, jak dużo słoików ogórków chcecie przygotować

    zalewa: na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli i dokładnie mieszamy

    +

    ogórki
    korzeń chrzanu
    czosnek
    gałązki kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Tradycyjne kiszone ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki szorujemy dokładnie szczoteczką. Każdy z nich (przed włożeniem do słoika) nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach – dzięki temu nasze ogórki będą równo ukiszone, oraz nie będą puste w środku. Układamy ciasno w słoiku. Dodajemy gałązkę kopru, kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu. Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie (u mnie podłoga w kuchni) do ukiszenia. Po tym czasie pasteryzujemy. Do garnka wkładamy słoiki, zalewamy wodą do ok 1/2 ich wysokości i gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Porady

Dzięki pasteryzacji zatrzymujemy proces kiszenia, nasze ogórki są idealnie twarde i bardzo dobrze się przechowują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować