Gołąbki z czerwonej kapusty w winnym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Postanowiłam użyć innej kapusty niż zawsze i zrobić ciekawy sos i..... wyszło pysznie!

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
    1 kromka chleba czerstwego
    1 cebula czerwona
    15 dag ryżu
    sól
    pieprz
    6 liści kapusty czerwonej

    Sos:
    1 cebula czerwona
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki mąki
    200 ml wina czerwonego wytrawnego
    majeranek
    sól
    pieprz
    sok z granatu 2 łyżki
    pestki granatu
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Wina

Gołąbki z czerwonej kapusty w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie al dente.
  • 2. Gotujemy liście kapusty ok 5-8 min. Wyciągamy, przelewamy zimną wodą i wycinamy głębie.
  • 3. Moczymy chleb w letniej wodzie. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Zagniatamy mięso mielone z ryżem , cebulą, odciśniętą kromką chleba. Doprawiamy do smaku i nadziewamy gołąbki. Układamy w garnku. Zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu ok 30-40 min.
  • 4. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę i szklimy ją. Zalewamy wszystko bulionem i winem i dusimy ok 10 min. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Dodajemy sok z granatu. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z zimną wodą. Zagotowujemy. Polewamy gołąbki sosem, posypujemy pestkami granatu i ozdabiamy natką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Granat Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować