Gołąbki z czerwonej kapusty w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż w osolonej wodzie al dente.
2.Gotujemy liście kapusty ok 5-8 min. Wyciągamy, przelewamy zimną wodą i wycinamy głębie.
3.Moczymy chleb w letniej wodzie. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Zagniatamy mięso mielone z ryżem , cebulą, odciśniętą kromką chleba. Doprawiamy do smaku i nadziewamy gołąbki. Układamy w garnku. Zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu ok 30-40 min.
4.W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę i szklimy ją. Zalewamy wszystko bulionem i winem i dusimy ok 10 min. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Dodajemy sok z granatu. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z zimną wodą. Zagotowujemy. Polewamy gołąbki sosem, posypujemy pestkami granatu i ozdabiamy natką. Smacznego!
Komentarze