Selerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa!
30 min
Składniki:
1 duży seler
1 jabłko
1 ziemniak średniej wielkości
1 średnia cebula
1-1,2 litra bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta chili
50 g słonecznika łuskanego
natka pietruszki
Odchudzająca zupa selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion.
3.Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dodać do niej jeszcze bulionu - w zależności jaką gęstą zupę kto lubi. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą chili i gotujemy jeszcze 2-3 min.
4.Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypalił. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na talerz nalewamy zupę i dodajemy uprażony słonecznik i posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze