Zupa prowansalska - selerowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa pochodzi z kuchni prowansalskiej i jest po prostu przepyszna. Posiada delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 litr wywaru jarzynowego
    250g selera (korzenia)
    250g ziemniaków
    1/2 białej części pora
    1 cebula
    1 listek laurowy
    2-3 łyżki oliwy
    1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*)
    100 ml słodkiej śmietanki
    gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    natka pietruszki
    prażona cebulka (opcjonalnie)
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa prowansalska - selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nk3edj 1. Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.
    Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.
  • image-1ufsm9d 2. Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut.
  • image-0cjwsrt 3. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę.
  • image-29xjr1v 4. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem.
    (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.)
    Zupę ponownie zagotować, doprawić do smaku i połączyć z posiekaną natką pietruszki.
  • 5. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać prażoną cebulką i groszkiem ptysiowym.

Porady

(*) Zupa na bazie mleka jest bardziej delikatniejsza, lżejsza i mniej kaloryczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować