• NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY

    Dodane przez: duszek

  • Od dziś nutelli nie kupię, ponieważ ten pyszny orzechowo czekoladowy krem robię sama.Wiem co jem i to jest najważniejsze.Zero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia!

  • Składniki

    tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao
    szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych)
    1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru
    niecała szklanka mleka krowiego / kokosowego ( jak krem będzie za gęsty dodajcie go jeszcze trochę)

  • Sposób przygotowania

    1.
    orzechy - krok 1

    Zacznijmy od orzechów. Wysypałam je na suchą patelnię. Smażyłam kilka minut mieszając drewnianą łyżką. Skórka lekko się przypaliła.

    2.
    orzechy - krok 2

    Wysypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam aż łuszcząca skórka poodpadała.

    3.
    zmielone orzechy - krok 3

    Zmiksowałam je w blenderze.

    4.
    orzechy mleko - krok 4

    Zalałam je połową podgrzanego mleka. Odstawiłam na chwilę, żeby masa orzechowa napęczniała i namiękła.

    5.
    czekolada mleko - krok 5

    Czekoladę pokroiłam na małe kawałki. W małym garnuszku podgrzałam resztę mleka. Dodałam do niego czekoladę.

    6.
    rozpuszczona czekolada - krok 6

    Mieszałam, aż czekolada się rozpuściła.

    7.
    cukier - krok 7

    Masę orzechową przelałam do blendera. Wlałam rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wsypałam cukier.

    8.
    krem czekoladowo orzechowy - krok 8

    Wszystko miksowałam przez kilka minut. Masa się napowietrzyła. Przełożyłam ją do słoiczka. Trzymałam w lodówce. Mnie wyszło około 500 ml. Konsystencja masy zależy od czasu i przyrządów do miksowania. W moim kremie masa orzechowa jest wyczuwalna, ale podkreśla to tylko jeszcze bardziej jej rewelacyjny smak. Spróbujcie! Smacznego!

  • Rady

    Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów.
    Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna.
    Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, czekolada, krem orzechowy, nutella, krem czekoladowy
  • Polecamy:

  • Powiązane strony

  • 7 komentarzy
    • Gość
      2015-08-01T11:42:30+02:00 Agnieszka (gość) IP: 62.133.*.*
      Przepyszna domowa nutella, wyszła super :) Mam pytanie jak ją przechowywać? Wlałam do słoika i mocno zakręciłam. Wystarczy? Czy może trzeba trzymac w lodówce, bądź odwrócić do góry dnem czy coś w tym stylu?
    • Gość
      2015-10-31T16:45:40+01:00 rynio ewcia (gość) IP: 37.152.*.*
      zrobilismy zamiast cukru wiecej miodu pychota
    • Gość
      2016-01-28T14:56:36+01:00 Trajano (gość) IP: 79.175.*.*
      Przepis do niczego. Zrobiła mi się płynna masa o konsystencji kakaa.
    • Gość
      2016-02-24T23:17:40+01:00 angelika (gość) IP: 78.88.*.*
      Wyszło super :)Użylam zmielone migdały i nutella posłuzyła mi jako krem do tortu śmietankowego.Rewelacja wszystkim smakowało :)
    • Gość
      2016-09-19T22:54:43+02:00 Kasandra (gość) IP: 81.207.*.*
      Ten przepis na nutellę jest beznadziejny. Najzdrowsza nutella to : szklanka orzechów laskowych uprażonych w piekarniku ,2 łyżki kakao,2 łyżki oleju kokosowego /roztopić/,łyżka miodu / niepłynny/ wrzosowy,rzepakowy ,akacjowy w zależności jaki kto lubi,łyżka melisy trzcinowej z karoba lub z morwy.Orzechy zmiksować dodać resztę składników i kiedy będzie za gęste dodać trochę mleka roślinnego lub innego ,ja użyłam wody. Krem wyszedł wspaniały pachnący,a kupna nutella to po prostu słodkie sztuczne świństwo.
    • Gość
      2016-12-16T14:36:22+01:00 Justyna (gość) IP: 91.94.*.*
      Ten czekoladowy krem nie ma nic wspólnego. Z nutellą. Robiłam. Wychodzi tego mało i drogo
      Jest za gorzki.
    • Gość
      2017-02-16T23:23:05+01:00 Justyna czy ty z marsa? (gość) IP: 5.172.*.*
      przeciez nutella to gowno w ktorym jest 25& oleju palmowego podgrzewanego do 200 stopni ktory zwieksza ryzyka wystapienia wielu chorob , a to ze jest go malo i jest drogi to znaczy ze robisz go z dobrych skladnikow , w prawdziwej nutelli jest 12% orzechow a tu ile o wiele wiecej , a gdy jest za gorzki dodaj miodu lub cukru polecam trzcinowy :)
      pozdrawiam

Dodane przez: duszek

duszek 168

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-08-27T13:37:14+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii