Domowa nutella

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Pyszny, czekoladowo-orzechowy krem nie tylko na kanapki. Kto mu się oprze? :)

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min.60% kakao)
    250 ml mleka skondensowanego słodzonego
    120 g orzechów laskowych
    1 łyżeczka gorzkiego kakao
    1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego)

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Przetwory Kanapki Krem

Domowa nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki. Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem. Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Miód Mleko Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować