Nefretete z bakaliami

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto warte zachodu, chociaż pracochłonne. Ale jedząc je, szybko zapominamy, ile czasu musieliśmy poświęcić na jego wykonanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● 1/3 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki miodu
    ● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ● 1 łyżka gęstej śmietany
    ● 1/4 kostki masła
    Masa:
    ● 1/2 litra mleka
    ● 4 łyżki kaszy manny
    ● 1 kostka masła
    ● po kilka kropli aromatu pomarańczowego i cytrynowego
    ● 3/4 szkl. cukru
    Polewa:
    ● 2 łyżki kakao
    ● 2 łyżki margaryny
    ● 2 łyżki wody
    ● 2 łyżki cukru
    ● garść orzechów włoskich i wiórków
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Nefretete z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nefretete z bakaliami 1. Zagniatamy ciasto, dzielimy
    na 3 części. Każdą rozwałkowujemy,
    wykładamy na blachę
    (36x25) i pieczemy 10 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy.
  • Nefretete z bakaliami 2. Kaszę manną gotujemy
    w 1/2 l mleka na gęsto i studzimy.
    Ucieramy masło z cukrem
    na puszystą masę, stopniowo
    dodając ostudzoną kaszę. Dodajemy
    aromaty i mieszamy.Składniki polewy gotujemy
    przez chwilę, mieszając.
  • Nefretete z bakaliami 3. Cztery łyżki masy odkładamy
    do posmarowania boków ciasta,
    resztę dzielimy na 2 części
    i przekładamy placki. Wierzch
    smarujemy ciepłą polewą, posypujemy
    orzechami i wiórkami.

Porady

Ciasto najlepiej upiec w dwóch jednakowych blachach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować