Nalewka na limonkach

4.46 (176 ocen)

  • 4336 godz. 48 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nalewka o świeżym aromatycznym smaku limonki, kolor nalewki zmienił się po użyciu ciemnego cukru.

  • 4336 godz. 48 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • limonki 1 kg
    cytryny 2 szt
    kora cynamonu 1
    kardamon 20-25 sztuk (koszyczków)
    skórka z limonki 20 cm bez albedo
    skórka z cytryny kawałek 10 cm bez albedo
    spirytus 95 % 1 litr
    woda zimna przegotowana 700 ml
    cukier trzcinowy 40 dag
Wystaw ocenę:

4.46 (176 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Nalewki

Nalewka na limonkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalew podczas maceracji. 1. Dobrze wymyte w gorącej wodzie limonki i cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry (bez pestek) i wkładamy do słoja. Skórki obieramy z albedo i potrzebną ilość dodajemy do słoja wraz z korą cynamonową i kardamonem. Spirytus rozcieńczamy w zimnej przegotowanej wodzie i rozcieńczonym zalewamy składniki w słoju. Mieszamy składniki w słoju, słój zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Po 4 tygodniach maceracji zlewamy nalew wytrawny. Zasypujemy zawartość słoja cukrem. Zasypane owoce cukrem odstawiamy na 14 dni. Codziennie mieszamy słojem aż cukier całkowicie się rozpuści. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, czekamy aż się sklaruje. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować