Nalewka o świeżym aromatycznym smaku limonki, kolor nalewki zmienił się po użyciu ciemnego cukru.
4336 godz. 48 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
limonki 1 kg
cytryny 2 szt
kora cynamonu 1
kardamon 20-25 sztuk (koszyczków)
skórka z limonki 20 cm bez albedo
skórka z cytryny kawałek 10 cm bez albedo
spirytus 95 % 1 litr
woda zimna przegotowana 700 ml
cukier trzcinowy 40 dag
Nalewka na limonkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobrze wymyte w gorącej wodzie limonki i cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry (bez pestek) i wkładamy do słoja. Skórki obieramy z albedo i potrzebną ilość dodajemy do słoja wraz z korą cynamonową i kardamonem. Spirytus rozcieńczamy w zimnej przegotowanej wodzie i rozcieńczonym zalewamy składniki w słoju. Mieszamy składniki w słoju, słój zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Po 4 tygodniach maceracji zlewamy nalew wytrawny. Zasypujemy zawartość słoja cukrem. Zasypane owoce cukrem odstawiamy na 14 dni. Codziennie mieszamy słojem aż cukier całkowicie się rozpuści. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, czekamy aż się sklaruje. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce.
Komentarze