Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie

4.39 (211 ocen)

  • 2400 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna nalewka o połączonych smakach, cytryny, mięty i miodu.

  • 2400 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 litr wódki 40%
    pęk mięty pieprzowej
    2 gałązki świeżej bazylii
    pół szklanki naturalnego miodu
    startą skórkę z jednej dojrzałej cytryny i wyciśnięty z niej sok
    2 limonki
Wystaw ocenę:

4.39 (211 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoja wkładamy poskubany pęk mięty, gałązki bazylii, startą skórkę z cytryny bez białej części (albedo), wyciśnięty z niej sok, pokrojone w plastry limonki i miód. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w miejsce o pokojowej temperaturze, codziennie wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy nalew i filtrujemy przez filtry do kawy lub czekamy na samoistne sklarowanie w odstawionym na 3 miesiące ciemnym chłodnym miejscu.

Porady

Nalewkę pijemy wcześniej schłodzoną. Nalewki im są starsze tym lepszy mają smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Miód Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować