Bardzo smaczna nalewka o połączonych smakach, cytryny, mięty i miodu.
2400 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 litr wódki 40%
pęk mięty pieprzowej
2 gałązki świeżej bazylii
pół szklanki naturalnego miodu
startą skórkę z jednej dojrzałej cytryny i wyciśnięty z niej sok
2 limonki
Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do słoja wkładamy poskubany pęk mięty, gałązki bazylii, startą skórkę z cytryny bez białej części (albedo), wyciśnięty z niej sok, pokrojone w plastry limonki i miód. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w miejsce o pokojowej temperaturze, codziennie wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy nalew i filtrujemy przez filtry do kawy lub czekamy na samoistne sklarowanie w odstawionym na 3 miesiące ciemnym chłodnym miejscu.
Porady
Nalewkę pijemy wcześniej schłodzoną. Nalewki im są starsze tym lepszy mają smak.
Komentarze