Naleśniki ze szpinakiem i serkiem Capri

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Wyjątkowo pyszne naleśniki, których farsz jest kremowy dzięki serkowi Capri.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto (ok. 12 szt.):

    1/2l mleka
    2 szkl. mąki
    1 jajko
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki soli

    Składniki na farsz:

    400-450g mrożonego szpinaku
    400-500g serka typu włoskiego „Capri” lub zwykłego twarogu półtłustego
    1 duża cebula
    ok. 10 ząbków czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem capri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki miksujemy lub energicznie mieszamy. Smażymy je na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem.
  • 3. Gdy się podsmażą dodajemy mrożony szpinak i smażymy jeszcze chwilę po tym jak się cały rozpuści.
  • 4. Ser ścieramy na tarce i łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
  • 5. Na naleśniki nakładamy ok. 1 dużą łyżkę stołową farszu. Zakładamy lekko boki, tak jak w krokietach i zwijamy naleśnik.
  • 6. Gotowe naleśniki jeszcze raz podsmażamy (możliwie z każdej strony) na patelni z olejem.

Porady

Szybko stygną, a najlepiej smakują gdy są gorące, więc polecam jeść jak najszybciej po przygotowaniu! Bardzo dobrze komponują się z sosami pomidorowymi lub po prostu z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować