Naleśniki z bogatym wnętrzem zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i odstawić na 15 minut. Patelnię lekko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Na patelnię wylewać małą chochelką ciasto. Smażyć naleśniki z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
2.Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy pozostałej z suszonych pomidorów. Dodać zmielone mięso, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dusić do miękkości pod przykryciem. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, sól, pieprz oraz chili. Gdy farsz będzie gotowy dodać starty na dużych oczkach ser żółty i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nakładać po 2 łyżki farszu. Zawijać jak krokiety. Układać w natłuszczonej formie jeden obok drugiego. Polać sosem beszamelowym i zapiec 30 minut w temp. 180 stopni.
3.Sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając stopniowo dodawać mleko. Mieszać do momentu aż powstanie gładki i gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny.
Komentarze