Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym

0 (0 ocen)

Naleśniki z mąki żytniej są bardziej delikatne aniżeli ze zwykłej mąki. Naleśniki nadziałam pysznym farszem z kaszą gryczaną, twarogiem, papryką konserwową, zapiekłam w kremowym sosie beszamelowo-serowym. Pyszny obiad nie tylko dla wegetarian.

Składniki:

  • Na naleśniki (9 sztuk):
    2 jajka
    300 ml mleka
    150 g mąki żytniej (typ 1150)
    150 ml wody gazowanej
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

    Farsz:
    300 g twarogu
    100 g kaszy gryczanej
    1/2 słoika papryki konserwowej
    natka pietruszki
    papryka słodka w proszku
    sól, pieprz

    Sos serowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    350-400 ml mleka
    200 g sera żółtego np. emmentalera
    30 g sera żółtego (do posypania)
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki żytnie z farszem zapiekane w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki żytnie 1. Naleśniki: w misce zmiksuj jajka z mlekiem, dodaj mąkę, olej i przyprawy, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dodawaj stoniowo wodę gazowaną i miksuj, tylko tyle wody, by uzyskać w miarę gęste ciasto (nie powinno być za rzadkie bo naleśniki się rozpadną). Patelnię lekko natłuść, wylewaj 1 chochlę ciasta i smaż naleśniki. Z tej porcji wyszło mi 9 sztuk o śred. 20 cm.
  • Farsz do naleśników 2. Farsz: kaszę gryczaną ugotuj na sypko, lekko ostudzoną przełóż do miski, wkrusz twaróg. Paprykę pokrój w kostkę, pietruszkę posiekaj. Farsz wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
  • Naleśniki z farszem 3. Na środek naleśnika nakładaj farsz, zawijaj jak paczuszkę, zwinięciami do dołu układaj w naczyniu żaroodpornym.
  • Sos serowy 4. Sos serowy: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając przesmaż ją. Stopniowo wlewaj mleko cały czas mieszając, bo sos szybko gęstnieje i przypala się. Pod koniec wsyp potarty żółty ser, mieszaj aż ser się rozpuści. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Zapiekane naleśniki 5. Naleśniki polej sosem serowym, wierzch posyp startym serem. Naleśniki zapiekaj 25 minut w 200 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pietruszka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować