Muszle z pesto i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron obgotowujemy
ok. 5 minut w osolonej wrzącej wodzie. Ostrożnie wyjmujemy,
aby nie uszkodzić muszli,
a następnie dokładnie
osączamy. Odkładamy na kuchenną
ściereczkę.
2.Suszone pomidory drobno
kroimy. Ser ricotta dokładnie
mieszamy z pesto oraz pomidorami.
Delikatnie, ponieważ
pesto i pomidory są dosyć
słone, doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
3.Farszem napełniamy muszle.
Naczynie żaroodporne
smarujemy masłem. Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury
200 °C.
4.Muszle układamy obok siebie
farszem do góry w naczyniu
żaroodpornym. Następnie
delikatnie skrapiamy oliwą
i równomiernie posypujemy parmezanem. Wstawiamy do
piekarnika i pieczemy ok. 15
minut. Dekorujemy pesto oraz
listkami bazylii.
Komentarze