Muszle z cukinią i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać połowę czosnku. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć na patelnię z cebulką, dodać natkę pietruszki. Dusić przez około 2 - 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukinią zwiędnie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć, wlać pomidory z puszki, gotować do zgęstnienia sosu, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Farszem z cukinii napełnić ugotowane muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Skropić oliwą z oliwek extra virgin i posypać 4 - 5 łyżkami tartego Parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut lub do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
2.Podawać z sosem pomidorowym, po 6 sztuk muszki na 1 porcję.
Komentarze