Planując menu dla gości, zazwyczaj więcej uwagi i czasu zajmują mi przystawka i danie główne, deser staram się wybrać szybki, łatwy, a jednocześnie smaczny. Oraz nisko kaloryczny. Taki jest ten mus!
Mus mleczno orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczam według przepisu. Mleko kondensowane ( puszka)ubijam mikserem, bardzo szybko powstaje z niego rodzaj pianki, która nie opada. Daje to świetną strukturę. Ubijam śmietankę. Obie masy łączę ze sobą. Mielę drobno orzechy i dodaję do musu. Na koniec łączę wszystko z żelatyną. Przekładam do małych filiżaneczek ( wyłożonych folią spożywczą), wkładam do lodówki. Po schłodzeniu i stężeniu wykładam na talerzyk deserowy, dekoruję kelksem bitej śmietany, orzechami zmielonymi, listkiem mięty lub melisy, oraz sosem ( czekoladowym lub z konfitury owocowej).
Komentarze