Mus mleczno orzechowy

5 (161 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Planując menu dla gości, zazwyczaj więcej uwagi i czasu zajmują mi przystawka i danie główne, deser staram się wybrać szybki, łatwy, a jednocześnie smaczny. Oraz nisko kaloryczny. Taki jest ten mus!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko kondensowane slodzone: 1 sztuka
    - orzechy laskowe: 100 gramów
    - migdały: 50 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - Żelatyna: 1 sztuka
    - smietana kremowa 30%: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus mleczno orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczam według przepisu. Mleko kondensowane ( puszka)ubijam mikserem, bardzo szybko powstaje z niego rodzaj pianki, która nie opada. Daje to świetną strukturę. Ubijam śmietankę. Obie masy łączę ze sobą. Mielę drobno orzechy i dodaję do musu. Na koniec łączę wszystko z żelatyną. Przekładam do małych filiżaneczek ( wyłożonych folią spożywczą), wkładam do lodówki. Po schłodzeniu i stężeniu wykładam na talerzyk deserowy, dekoruję kelksem bitej śmietany, orzechami zmielonymi, listkiem mięty lub melisy, oraz sosem ( czekoladowym lub z konfitury owocowej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować