Mus czekoladowo-kawowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wielu z nas uwielbia czekoladę i kawę. Deser o takim smaku jest zawsze mile widziany w niedzielne popołudnie ale i nie tylko. Połączenie tych smaków powoduje,że deser z bitą śmietaną jest lekki, słodki, kremowy przepyszny wprost idealny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 jajka
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    100 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki orzechów włoskich
    1 suchy wafel
    2 czereśnie koktajlowe (w syropie)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczamy czekoladę 1. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i żelatynę rozpuścić w 100ml wrzątku.
    1,5 tabliczki czekolady i 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w kawie ( można lekko podgrzać tak żeby dobrze rozpuściła się czekolada). Lekko przestudzić.
  • dodajemy żółtka 2. Do ostudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku i ubijać mikserem.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć je z masą czekoladową. Masę wyłożyć do pucharków.
  • czekolada 4. 0,5 tabliczki czekolady rozpuścić i posmarować folie aluminiową włożyć do zamrażarki aby się schłodziła.
  • 5. 100ml śmietanę 30% ubijamy na sztywno dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Przekładamy do szprycownicy i dekorujemy pucharki.
  • mus czekolado kawowy 6. DEKORACJA:
    Posypujemy orzechami włoskimi i pokruszoną czekoladą (z zamrażarki) , wycinamy serce z wafla i na środek kładziemy czereśnie z syropu.
    Schładzamy 30 minut w lodówce:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować