Wielu z nas uwielbia czekoladę i kawę. Deser o takim smaku jest zawsze mile widziany w niedzielne popołudnie ale i nie tylko. Połączenie tych smaków powoduje,że deser z bitą śmietaną jest lekki, słodki, kremowy przepyszny wprost idealny.
Mus czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 łyżki kawy rozpuszczalnej i żelatynę rozpuścić w 100ml wrzątku.
1,5 tabliczki czekolady i 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w kawie ( można lekko podgrzać tak żeby dobrze rozpuściła się czekolada). Lekko przestudzić.
2.Do ostudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku i ubijać mikserem.
3.Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć je z masą czekoladową. Masę wyłożyć do pucharków.
4.0,5 tabliczki czekolady rozpuścić i posmarować folie aluminiową włożyć do zamrażarki aby się schłodziła.
5.100ml śmietanę 30% ubijamy na sztywno dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Przekładamy do szprycownicy i dekorujemy pucharki.
6.DEKORACJA:
Posypujemy orzechami włoskimi i pokruszoną czekoladą (z zamrażarki) , wycinamy serce z wafla i na środek kładziemy czereśnie z syropu.
Schładzamy 30 minut w lodówce:)
Komentarze