MUS CZEKOLADOWO - KAWOWY

4.5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszny mus, przepis mam od serdecznej koleżanki Helenki P.. ja tylko dodałam likier kawowy i kawę rozpuszczalną

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram czekolady - biała i łaciata Milka
    60 g masła
    1 czubata łyżka cukru pudru
    6 jajek
    Oraz
    1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Jakobs Velwet + 4 szczypty do dekoracji
    1 kieliszek likieru kawowego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Mus czekoladowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Wczesniej sparzyć skorupki.
    Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.
    Zdjąć z ognia i zmiksować dokładnie dodając stopniowo żółtka.
    Nadal miksując dodać kawę i likier.
    Osobno ubić białka , gdy będą sztywne nadal ubijając dodać cukier puder.
    2 łyżki ubitej piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie ją wmieszać.
    Teraz kolejność odwrócić i do ubitej piany delikatnie dodawać po łyżce masy czekoladowej.
    Przełożyć do szklanych pucharków i schłodzić. Wierzch oprószyć kawą.
    Przed podaniem można ewentualnie przybrać kleksami bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Likier kawowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować