Murzynki pomarańczowe - babeczki gryczane

0 (0 ocen)

Ciasto murzynek w wersji bezglutenowo-babeczkowej o lekkiej nucie pomarańczy.

Składniki:

  • 6 dużych lub 12 małych sztuk

    2 szklanki mąki gryczanej
    4 jajka
    250g oleju rzepakowego
    1.5 szklanki ksylitolu lub cukru
    4 łyżki kakao
    aromat pomarańczowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g kandyzowanych skórek pomarańczy
    posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Murzynki pomarańczowe - babeczki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, ksylitol, kakao i 0.5 szklanki wody zagotować w rondelku do rozpuszczenia składników. Odlać 0.5 szklanki gotowego syropu, a resztę przelać do miski i ostudzić.
  • 2. Białka jajek ubić na sztywno, a żółtka dodać do zimnego syropu. Wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać skórki kandyzowane i pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Gotowe ciasto wylać do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek do babeczek. W zależności od wielkości, duże babeczki piec ok 40 minut, a małe ok. 25-30 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku.
    Po upieczeniu babki ostudzić.
  • 4. Odłożony syrop ponownie podgrzać. Polać nim babeczki. Na końcu posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-1ic7nkb

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babeczki pomarańczowe

anula-d szybkie w przygotowaniu i pyszne 30 min

To może cię zainteresować