Murzynek

5 (196 ocen)

  • 35 min

Bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Jak dla mnie najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek jadłam. Z przepisu mojej teściowej ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    3 łyżki kakao
    1 aromat arakowy
    2 szklanki cukru
    pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Margarynę rozpuszczamy na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy aromat i cały cukier. Na koniec dodajemy wodę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej masy. Odlewamy pół szklanki.
  • przed dodaniem białka 2. Oddzielamy żółtko od białek. Białka zostawiamy do ubicia. Po lekkim przestudzeniu do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtko. Dokładnie miksujemy.
  • z białkiem 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Masę przekładamy do podłużnej foremki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 st przez ok 45 minut. Po 42 minutach sprawdzamy patyczkiem. Ciasto nie powinno być za suche.
  • gotowe 4. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto polewamy wcześniej odlaną do szklanki masą. W czasie polewania ciasto można w pęknięciach nakłuwać nożem żeby masa przedostała się do środka. Podobnie można przesunąć nożem po brzegach blaszki aby masa obtoczyła ciasto.

Porady

Zamiast olejku arakowego można użyć rumowego lub migdałowego. Uważajmy żeby nie przesadzić z proszkiem do pieczenia. 6 PŁASKICH łyżeczek ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować