Bakaliowiec

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto zasmakowało mi u koleżanki. Poprosiłam ją o przepis, a teraz dzielę się nim z Wami :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    0,5 kostki palmy
    3 żółtka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 - 2 szklanki mąki

    Masa chałwowa:
    1,5 kostki margaryny
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki mleka zwykłego

    Pozostałe składniki:
    1 mleko w proszku pełne 500g
    bakalie (tyle ile lubimy)
    polewa czekoladowa
    1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakaliowiec 1. Ciasto kruche szybko zagniatamy i dość gęste rozprowadzamy na papierze w blaszce o wymiarach ok 36 x 26 cm. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach przez ok 15-20 minut. Przestudzone ciasto można posmarować puszką masy kajmakowej, którą uzyskujemy z mleka słodzonego. Mleko gotujemy w puszce ok 2,5 godziny. Jeżeli dodamy kajmak, ciasto będzie bardzo słodkie.
  • bakaliowiec 2. Wszystkie składniki na masę chałwową zagotować.Do masy chałwowej wrzuć pokrojone bakalie i podgotuj kilka minut żeby zmiękły (śliwki suszone, rodzynki, morele). Odstawić z ognia i wsypać paczkę mleka w proszku pełnego niegranulowanego. Dokładnie wymieszać. Od razu wyłożyć na upieczony spód. Nim masa ostygnie polać czekoladą.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować