Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak dzieciństwa.. Smaczny i prosty w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mleko w proszku pełne 500g
    6 łyżek kakao
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    kruche herbatniki (nie za twarde)
    bakalie

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada 1. Mleko w proszku przesypujemy do garnka, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  • blok 2. Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę i cukier, doprowadzamy do wrzenia mieszając żeby cukier się rozpuścił.
  • 3. Gorącą margarynę wlewamy do mleka w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Na koniec dodać pokruszone dość drobno herbatniki i jeśli ktoś lubi suszone owoce, orzechy.
  • 5. Masę przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę dociskamy, żeby usunąć puste przestrzenie.
  • 6. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Trwa to ok 2 -3 godzin. Smacznego

Porady

Można przechowywać w lodówce, lub poza nią jeżeli chcemy żeby czekolada zrobiła się bardziej krucha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy