Tradycyjny murzynek

4.5 (181 ocen)

Pyszne kakaowe ciasto, które jest smakiem mojego dzieciństwa. Moja mama piekła je bardzo często kiedy byłam dzieckiem. Jest bardzo proste, wilgotne i należy do tych ciast, które najszybciej znikają z talerzyków ;)

Składniki:

  • kostka margaryny
    2 szkl cukru
    1/2 szkl wody
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szkl mąki

    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Tradycyjny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Odlać 2/3 szkl, to będzie polewa na ciasto.

    Do pozostałej masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
    Polać odłożoną polewą, posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami.
    Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować