Pyszne kakaowe ciasto, które jest smakiem mojego dzieciństwa. Moja mama piekła je bardzo często kiedy byłam dzieckiem. Jest bardzo proste, wilgotne i należy do tych ciast, które najszybciej znikają z talerzyków ;)
Tradycyjny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Odlać 2/3 szkl, to będzie polewa na ciasto.
Do pozostałej masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Polać odłożoną polewą, posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
Komentarze