Czerwone porzeczki mają swoich wielbicieli i zagorzałych przeciwników. Ja należę do tej pierwszej grupy. Dlatego przygotowałam pyszne muffiny z porzeczkami wewnątrz i na zewnątrz.
Muffiny z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy nadzienie porzeczkowe. Obrane porzeczki wrzucamy do garnka i cały czas mieszając, dusimy je do czasu, aż powstanie coś w rodzaju konfitury, czyli średnio gęste nadzienie z kawałkami owoców. Powstałą konfiturę dosładzamy według uznania i gotujemy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Można użyć również gotowej konfitury z czerwonych porzeczek. Następnie przygotowujemy ciasto na muffinki. W jednej misce mieszamy składniki suche muffinek, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżeczki ciasta, następnie łyżeczkę konfitury porzeczkowej i 2 łyżeczki ciasta. Ciasto wraz z konfiturą powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Z podanych składników wychodzi 6 dużych muffinek. Na końcu przygotowujemy krem porzeczkowy. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i masłem. Do tak powstałego kremu dodajemy 2-3 łyżki pozostałej konfitury porzeczkowej. Całość niedbale mieszamy łyżką. Jeśli chcecie uzyskać gładki aksamitny krem bez grudek, konfiturę porzeczkową z masą na bazie serka należy wymieszać za pomocą miksera. Kremem porzeczkowy nakładamy na wierzch muffinek i dekorujemy kiściami porzeczek.
Komentarze