Muffiny z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczkę płuczemy, odsączamy na sicie.
2.Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
3.W drugiej misce miksujemy mleko z olejem, jajkami i masłem orzechowym.
4.Płynne składniki wlewamy do sypkich. Dodajemy szklankę czerwonej porzeczki i niezbyt dokładnie razem mieszamy.
5.Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości (jeśli nie macie foremek o nieprzywieralnej powierzchni, należy je posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać delikatnie bułką tartą lub np. mąką krupczatką, albo wyłożyć papilotkami do babeczek).
W każdą muffinkę wciskamy dodatkowo po kilka kuleczek porzeczki.
6.Pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.
7.Do cukru pudru dodajemy wrzącą wodę i dokładnie mieszamy.
Komentarze