Muffiny "drożdżowe jabłuszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki dodać suche drożdże i wymieszać. Dodać pokrojone masło i ciepłe mleko. Zagnieść mięękie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Nadzienie:
Obrane jabłka pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i chwilę poddusić, nie za długo by jabłka się nie rozpadły.
3.Wykonanie:
Ciasto podzielić na 50 gramowe kawałki (wyszło mi 13 części), pozostałe zostawić na listki. Z ciasta uformować kulki, które należy rozpłaszczyć i na środku każdego nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zebrać brzegi wokół nadzienia i skleić je tworząc kulkę. Gotowe kulki włożyć do foremek na muffiny sklejoną częścią do dołu i odstawić na 10 - 20 min do wyrośnięcia.
4.Rozkłucone jajko podzielić na dwie części, do jednej mniejszej dodać zielonego barwnika, a do większej czerwonego. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić z niego listki, które należy posmarować rozkłuconym jajkiem z zilonym barwnikiem. Wyrośnięte kulki natomiast smarujemy rozkłuconym jajkliem z czerwonym barwnikiem. Na każdej kulce układamy po jednym listku i wbijamy kawałek paluszka.
Komentarze