Muffiny "DROŻDŻOWE JABŁUSZKA"

0 (0 ocen)

Muffiny przygotowałam na Święto Jabłkobrania, które co roku obchodzimy w naszej gminie.

Składniki:

  • 200 g mąki
    2 g (1/3 łyżeczki) suszonych drożdży
    1/3 łyżeczki soli
    20 g masła
    130 ml mleka

    Nadzienie:
    1/2 jabłka
    cukier do smaku
    2/3 łyżki soku z cytryny
    cynamon do smaku

    Dodatkowo:
    kilka paluszków solonych (na ogonki)
    1 żóltko rozbełtane z 3 łyżkami mleka (do smarowania)
    barwnik czerwony
    barwnik zielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Muffinki

Muffiny "drożdżowe jabłuszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać suche drożdże i wymieszać. Dodać pokrojone masło i ciepłe mleko. Zagnieść mięękie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe jabłuszka 2. Nadzienie:
    Obrane jabłka pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i chwilę poddusić, nie za długo by jabłka się nie rozpadły.
  • drożdżowe jabłuszka 3. Wykonanie:
    Ciasto podzielić na 50 gramowe kawałki (wyszło mi 13 części), pozostałe zostawić na listki. Z ciasta uformować kulki, które należy rozpłaszczyć i na środku każdego nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zebrać brzegi wokół nadzienia i skleić je tworząc kulkę. Gotowe kulki włożyć do foremek na muffiny sklejoną częścią do dołu i odstawić na 10 - 20 min do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe jabłuszka 4. Rozkłucone jajko podzielić na dwie części, do jednej mniejszej dodać zielonego barwnika, a do większej czerwonego. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić z niego listki, które należy posmarować rozkłuconym jajkiem z zilonym barwnikiem. Wyrośnięte kulki natomiast smarujemy rozkłuconym jajkliem z czerwonym barwnikiem. Na każdej kulce układamy po jednym listku i wbijamy kawałek paluszka.
  • 5. Piec w temp. 200*C ok. 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować