Drożdżowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże , cukier kryształ i cukier waniliowy , wsypać mąkę , wyrabiając wbić jajka , wyrabiać około 10 minut po tym czasie zacząć dodawać miękkie masło , chwilę wyrabiać (około 15 minut ). Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki .
Z ciasta uformować wałek ,podzielić na 12 równych części z każdej części zrobić placek na każdy kłaść po łyżeczce kopiastej nutelli lub po łyżeczce owoców posypując je łyżeczką cukru pudru , dokładnie skleić ,układać w formie na muffiny sklejeniem do spodu . Odstawić do wyrośnięcia . Piec w temp . 175-180 *C około 20-25 minut .Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem .
Porady
Ciasto możemy wyrabiać mikserem wtedy czas wyrabiania skracamy .
Komentarze