Drożdżowe muffiny

5 (181 ocen)

Drożdżowe muffiny nadziewane sezonowymi owocami albo tak jak te kremem czekoladowym

Składniki:

  • 2, 5 szklanki maki
    15 dkg .masła
    1/3 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3 dkg drożdży
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    DODATKOWO:
    krem czekoladowy typu netell lub sezonowe owoce + cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Drożdżowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe muffiny 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże , cukier kryształ i cukier waniliowy , wsypać mąkę , wyrabiając wbić jajka , wyrabiać około 10 minut po tym czasie zacząć dodawać miękkie masło , chwilę wyrabiać (około 15 minut ). Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki .
    Z ciasta uformować wałek ,podzielić na 12 równych części z każdej części zrobić placek na każdy kłaść po łyżeczce kopiastej nutelli lub po łyżeczce owoców posypując je łyżeczką cukru pudru , dokładnie skleić ,układać w formie na muffiny sklejeniem do spodu . Odstawić do wyrośnięcia . Piec w temp . 175-180 *C około 20-25 minut .Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem .

Porady

Ciasto możemy wyrabiać mikserem wtedy czas wyrabiania skracamy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować