Drożdżowe muffiny z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość.
2.Kruszonka:
Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy palcami.
3.Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cukrem.
4.Blaszkę na muffinki nakładamy po dużej łyżce ciasta, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180*C.
Komentarze