Drożdżowe muffiny z rabarbarem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    50 g masła
    2,5 g drożdży
    1 jajko
    cukier waniliowy

    Kruszonka:
    5 dag margaryny
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki

    Dodatkowo:
    rabarbar
    mleko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Muffinki

Drożdżowe muffiny z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość.
  • 2. Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy palcami.
  • 3. Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cukrem.
  • 4. Blaszkę na muffinki nakładamy po dużej łyżce ciasta, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować