Marchewkowa zupa krem z jabłkiem i daktylami

0 (0 ocen)

Kremowa zupa marchewkowa, z pikantną nutą złamaną słodyczą daktyli, o nieśmiałym jabłkowym posmaku. Pyszna i rozgrzewająca. Idealna, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Polecam!

Składniki:

  • 500 g marchewki (3 duże)
    300 g ziemniaków (3 duże)
    200 g selera (1/3 niedużej sztuki)
    250 g jabłka (2 większe)
    170 g białej cebuli (1 duża)
    70 g daktyli bez pestek
    2 łyżki masła
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    do przybrania - posiekane daktyle i natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Ciasta Desery Przystawki

Marchewkowa zupa krem z jabłkiem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowa zupa krem z jabłkiem i daktylami 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na cząstki jabłka oraz rozdrobnione daktyle. Wsypać curry, kolendrę, imbir i pieprz cayenne. Dusić 5 min, mieszając.
  • Marchewkowa zupa krem z jabłkiem i daktylami 2. Całość zalać bulionem. Marchewkę, ziemniaki i seler obrać, następnie pokroić na małe kawałki - dołożyć do garnka. Zawartość doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (ok. 25 min).
  • Marchewkowa zupa krem z jabłkiem i daktylami 3. Zupę zmiksować blenderem, dodać jogurt, wymieszać i ponownie zagotować. Gotowe danie doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Każdą porcję przybrać posiekanymi daktylami i zieleniną.

Porady

W sezonie warto zrobić taką zupę z młodych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować