Zupa ziemniaczana z cieciorką, jabłkiem i daktylami

0 (0 ocen)

Pyszna kartoflanka z niebanalnymi dodatkami. Danie pikantnie doprawione, ze słodką daktylową nutą. Cieciorka podnosi wartość dietetyczną zupy. Polecam to aromatyczne i nieskomplikowane danie.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki (łącznie 500g)
    1 puszka cieciorki konserwowej (240g bez zalewy)
    2 średnie kwaśne jabłka (łącznie 200g)
    2 nieduże marchewki (łącznie 150g)
    12 cm-owy kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii (np. fioletowa)
    50 g daktyli bez pestek
    3 łyżeczki masła
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1 i 1/3 szklanki śmietanki 10%
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa ziemniaczana z cieciorką, jabłkiem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ziemniaczana z cieciorką, jabłkiem i daktylami 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora, obrany i także posiekany czosnek, wsypać chilli. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wsypać mąkę i krótko zasmażyć.
  • Zupa ziemniaczana z cieciorką, jabłkiem i daktylami 2. Do garnka powoli wlać bulion, stale mieszając. Całość doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki, daktyle posiekać. Rozdrobnione składniki włożyć do bulionu. Gotować 10 min. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w cząstki - dodać do zupy. Dołożyć osączoną cieciorkę, wsypać bazylię, wlać śmietankę. Całość gotować jeszcze ok. 10 min - do miękkości składników. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować