Pyszna kartoflanka z niebanalnymi dodatkami. Danie pikantnie doprawione, ze słodką daktylową nutą. Cieciorka podnosi wartość dietetyczną zupy. Polecam to aromatyczne i nieskomplikowane danie.
Składniki:
4 duże ziemniaki (łącznie 500g)
1 puszka cieciorki konserwowej (240g bez zalewy)
2 średnie kwaśne jabłka (łącznie 200g)
2 nieduże marchewki (łącznie 150g)
12 cm-owy kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii (np. fioletowa)
50 g daktyli bez pestek
3 łyżeczki masła
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
5 szklanek bulionu warzywnego
1 i 1/3 szklanki śmietanki 10%
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa ziemniaczana z cieciorką, jabłkiem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora, obrany i także posiekany czosnek, wsypać chilli. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wsypać mąkę i krótko zasmażyć.
2.Do garnka powoli wlać bulion, stale mieszając. Całość doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki, daktyle posiekać. Rozdrobnione składniki włożyć do bulionu. Gotować 10 min. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w cząstki - dodać do zupy. Dołożyć osączoną cieciorkę, wsypać bazylię, wlać śmietankę. Całość gotować jeszcze ok. 10 min - do miękkości składników. Zupę doprawić do smaku.
Komentarze