Muffinki z pastą tahini

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 5 min

Pasję do gotowania odziedziczyłam po mamie.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Pasta tahini (sezamowa):
    ● 3 łyżki sezamu
    ● 3 łyżki oleju sezamowego
    ● 1/4 łyżeczki soli
    ● 100 ml ciepłej wody
    Ciasto:
    ● 2 szkl. płatków owsianych
    ● 1 i 1/2 szkl. razowej mąki pszennej
    ● 1 szkl. cukru trzcinowego
    ● 2 łyżki proszku do piecz.
    ● 1/2 łyżeczki sody
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 1 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. oliwy lub oleju
    ● łyżka ekstraktu z wanilii
    ● 1/2 szkl. rodzynek
    ● 1/4 szkl. pestek dyni
    ● 1/4 szkl. sezamu
    ● 4 łyżki posypki orzechowej
    ● 2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Pasty

Muffinki z pastą tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na tahini miksujemy,
    aż powstanie pasta.
  • 2. W jednej misce mieszamy
    płatki, mąkę, cukier, proszek,
    sodę, sól, rodzynki, dynię i sezam.
    W drugiej składniki mokre
    i tahini. Składniki suche mieszamy
    z mokrymi, dodajemy
    posypkę. Foremki do babeczek
    wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wys.
    Pieczemy 25 minut w 180 °C.

Porady

Tahini kupimy na stoiskach ze zdrową żywnością.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować