Czekoladowe serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Forma- przygotować formę w kształcie serca ( 21,2 x 22,5). Owinąć bardzo dokładnie folią aluminiową (brzegi, środek i dół formy z zewnątrz).Dociskać ją do brzegów i wygładzić powierzchnię folii.
2.Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do formy. Obracać tak długo aż czekolada pokryje równą warstwą spód i ścianki. Wstawić do lodówki. (ja na czas robienia musu wstawiłam do zamrażarki)
3.Mus karmelowy-pokrojone batoniki włożyć do miseczki,wlać mleko,rozpuścić w kąpieli wodnej.Odstawić na 10min do ostygnięcia (co jakiś czas mieszać). Najpierw dodać do masy ubitą śmietanę, następnie pianę z białka. Mus wlać do czekoladowej formy.
Zostawić na noc w lodówce.
4.Skorupki karmelowe-Blachę wysmarować olejem. Cukier wsypać do miseczki i rozpuścić na małym ogniu na złoty kolor.Wylać od razu na blachę.Gdy wystygnie połamać na kawałki.
5.Ja nabierałam na łyżeczkę i wylewając zrobiłam kilka wzorków z karmelu i po wystygnięciu delikatnie wyjełam z blachy
6.Krem-Połamać białą czekoladę,dodać 120ml śmietanki i rozpuścić na małym ogniu (nie doprowadzić do zagotowania). Ubić resztę śmietany i ostrożnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową.
7.Wyjąć z lodówki formę czekoladową i bardzo delikatnie zdjąć folię.
8.Udekorować kremem,owocami i karmelem.
Warto włożyć gotowy deser do lodówki na ok godzinę i wyjąć bezpośrednio przed podaniem.
9.Forma nie musi być duża. Można zrobić kilka deserów w różnych kształtach np po opakowaniach z jogurtów.
Porady
Deser można włożyć do zamrażarki na ok godzinę-wszystko będzie smakowało jak pyszne lody.
Komentarze