Schab zapiekany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok 3min. Odcedzamy. Schab lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na gorącym oleju ok 2min z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnka zalewamy wodą (ok 1/4 szklanki). Dusimy prawie do miękkości, dodajemy pomidory z puszki, zioła prowansalskie, vegetę i dusimy ok 5min na małym ogniu.
Jogurt naturalny mieszamy z pokrojonymi oliwkami i ziołami prowansalskimi.
2.Cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego,posypujemy pokrojonym czosnkiem, na to układamy różyczki brokuła i plastry mięsa
3.Pieczemy ok 20min w temp 180stopni. Po tym czasie polewamy wszystko jogurtem i pieczemy jeszcze ok 8min.
Podajemy z kaszą gryczaną
Komentarze