Mój ulubiony de Volaille

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wcale nie francuskie danie, które ja dla odmiany faszeruje pieczarkami. PYCHA!!

  • 20 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    250 g pieczarek
    2 nieduże cebule
    łyżka masła
    pęczek zielonej pietruszki
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    bułka tarta
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Mój ulubiony de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • de Volaiile 1. Cebulkę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie szklista dodaję starte na grubych oczkach pieczarki. Dusze pod przykryciem, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Pod koniec duszenia dodaję łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
    Piersi myję, suszę i oczyszczam z tłustych elementów i białych błonek. Rozbijam bardzo cienko przez woreczek.
  • de Volaiile 2. Kiedy pieczarki przestygną nakładam na środek każdego kotleta około 1,5 łyżki farszu i zawijam w roladki.
  • de Volaille 3. Na 3 talerze nakładam kolejno: mąkę, rozkłócone jajko z przyprawami i bułkę tartą. Panieruję w tej kolejności. Przy obtaczaniu roladek mąką dokładniej zawijam roladki. (Mąka sprawi, że lepiej się skleją).
  • de Volaille 4. Smażę na dość głębokim oleju, po około 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
  • de Volaille 5. Podaję z ziemniakami puree z serem i sałatką wielowarzywną (najlepiej z sosem czosnkowym) Voila!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować