Mój ulubiony de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie szklista dodaję starte na grubych oczkach pieczarki. Dusze pod przykryciem, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Pod koniec duszenia dodaję łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Piersi myję, suszę i oczyszczam z tłustych elementów i białych błonek. Rozbijam bardzo cienko przez woreczek.
2.Kiedy pieczarki przestygną nakładam na środek każdego kotleta około 1,5 łyżki farszu i zawijam w roladki.
3.Na 3 talerze nakładam kolejno: mąkę, rozkłócone jajko z przyprawami i bułkę tartą. Panieruję w tej kolejności. Przy obtaczaniu roladek mąką dokładniej zawijam roladki. (Mąka sprawi, że lepiej się skleją).
4.Smażę na dość głębokim oleju, po około 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
5.Podaję z ziemniakami puree z serem i sałatką wielowarzywną (najlepiej z sosem czosnkowym) Voila!!
Komentarze