Kapuśniak z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płukam, siekam najdrobniej, jak się da. Marchewkę trę na grubych oczkach. Cebulkę siekam, kiełbasę kroję w półksiężyce. Ziemniaki obieram, kroję w drobna kostkę i gotuję w osolonej wodzie.
Do garnka nalewam tyle wody, żeby kapusta była ukryta jakieś 5 centymetrów pod jej powierzchnią. Dorzucam marchewkę, ziele angielskie i dwie duże szczypty suszonego lubczyku. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
2.Posiekaną cebulkę podsmażam na maśle, kiedy będzie szklista dodaję kiełbasę. Całość podsmażam, aż do zarumienia kiełbasy.
3.iedy kapusta jest już miękka dorzucam podsmażoną kiełbasę i ugotowane ziemniaki, chwilę gotuję. Dodaję przecier pomidorowy, dokładnie mieszam. Posypuję solą i pieprzem do smaku, dodaję listki laurowe i gotuję jeszcze około 10 minut.
4.Najlepiej smakuje z grzankami z tostera :-)
Porady
Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na www.iziorka.blogspot.com
Komentarze