Pierogi z borówkami są u mnie w sezonie minimum raz. Te odmieniłam ciastem, do którego dodałam mleko w proszku. Są delikatne i bardzo smaczne.
60 min
Składniki:
Na ok 25-30 sztuk:
150g mąki + do podsypywania
3 płaskie łyżki mleka w proszku
4 łyżki oleju
1 małe jajko
120ml bardzo ciepłej przegotowanej wody
1/2 płaskiej łyżeczki soli
300g borówek leśnych
Pierogi z borówkami z ciasta z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem w proszku. Na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem.
Komentarze