MIRUNA ZAPIEKANA Z MOZZARELLĄ POD PIERZYNKĄ PESTO-CHRZANOWĄ

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Ten sposób przyrządzenia ryby na pewno znajdzie wielu zwolenników. potrawa jest niezwykle aromatyczna.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 osoby:

    2 filety Miruny
    sól morska
    4 łyżki mąki
    pieprz cytrynowy Kotanyi ( naprawdę ten jest najlepszy)
    1 cytryna lub limonka
    1 opakowanie mozzarelli
    4-5 gałązek świeżej bazylii
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki świeżo prażonych orzeszków pinii
    1 łyżka chrzanu w śmietanie ( może być gotowy ze słoiczka)
    50 ml oleju
    koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna zapiekana z mozzarellą pod pierzynką pesto-chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pesto 1. 2 filety miruny rozmrozić , umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na ręczniczkach papierowych. Następnie podzielić na 4 części.Skropić sokiem z cytryny lub limonki. Każdy filet natrzeć morską solą i posypać pieprzem cytrynowym i małą ilością mąki z obu stron. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i bardzo krótko , dosłownie po 1 minucie obsmażyć filety.

    Przygotowanie pesto:
    Oczyszczoną bazylię , orzeszki pinii, oliwę i chrzan ze słoiczka zblendować na gładką masę

    W miedzy czasie przygotować 4 kawałki folii aluminiowej ułożyć błyszczącą stroną do góry. Każdy kawałek folii posmarować pędzelkiem olejem. Na folii układać filety, a na rybie ułożyć łyżką nasze pesto, plasterki mozzarelli , plasterek limonki lub cytryny oraz gałązkę koperku.
    Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię .
    I wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 -25 minut . Po tym czasie wyjmujemy i podajemy gorącą posypaną koperkiem. SMACZNEGO!

Porady

Wybieramy rybę z małą ilością glazury.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować