Miodowo-orzechowe ciasto

4.5 (188 ocen)

Każda okazja jest dobra, by upiec to ciasto.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt:
    • 4 duże jajka,
    • 4 łyżki cukru,
    • 1 łyżka kakao,
    • 3 łyżki mąki,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta sody,
    • Szczypta soli,
    • Łyżka oleju
    Ciasto miodowe:
    • 30 dag mąki tortowej,
    • 1czubata łyżka miodu,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 jajko,
    • 12 dag margaryny

    Masa orzechowo - krówkowa:
    • 1,5 kostki masła,
    • 0,5 puszki masy krówkowej (masa krówkowa o wadze 500 g),
    • 100 g orzechów włoskich,
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 2 żółtka,
    W trakcie przekładania biszkopt możemy naponczować.
    Wykończenie:
    • Ok. 250 g masy krówkowej (druga połowa puszki, którą dodawaliśmy do masy)
    • 2-3 garście orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Miodowo-orzechowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. BISZKOPT:
    Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Dokładamy do nich sól i ubijamy. Gdy masa jest już sztywna dokładamy porcjami cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowaną blaszkę.
    Biszkopt pieczemy około 14 minut w 180˚C.
  • upieczone ciasta miodowe 2. MIODOWE CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i pieczemy ( 180ºC przez około 15 min.).
  • Dodanie masy krówkowej 3. MASA:
    Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń, żółtka ora cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Nie dodajemy do niego cukru, gdyż późniejszy dodatek do masy masy krówkowej nada masie słodkiego smaku.
    Gotowy budyń studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy masę krówkową.
  • dodanie orzechów 4. Gdy ta się połączy dokładamy zmielone orzechy. Jeszcze raz mieszamy całość. Masą przekładamy ciasto.
    Przełożenie: Ciasto miodowe-połowa masy-biszkopt- druga połowa masy-ciasto miodowe.
    W trakcie przekładania biszkopt możemy naponczować.
  • wykończenie 5. WYKOŃCZENIE:
    Masę krówkową wykładamy cienką warstwą na górny placek miodowy. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować