1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sodę i pokrojone masło albo margarynę. Posiekać nożem, dodać miód, wbić jajka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i każdą część wyłożyć na blaszkę. Upiec trzy jednakowej wielkości placki. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Wystudzić.
Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Dodać pokrojone masło albo margarynę i wmieszać w budyń.
Jeden z upieczonych placków posmarować powidłami i wyłożyć na niego połowę ciepłej masy budyniowej i rozsmarować. Przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć i zasmarować masą krówkową.
Zasypać orzechami prażonymi na patelni z odrobiną masła.Wymiary blaszki 24/38 cm.
Komentarze