Miodownik

4.98 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Świąteczne ciasto pachnące miodem i orzechami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 4 szkl
    miód 4 łyżki
    jajka 2 szt
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)
    cukier 1/2 szkl
    soda 1,5 łyżeczki

    na krem

    mleko 3 szkl
    mąka pszenna 2 łyżki
    mąka ziemniaczana 4 łyżki
    cukier 1/2 szkl
    cukier waniliowy 1-2 op
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)

    dodatkowo

    orzechy rozdrobnione ok 1 szkl
    powidła (dowolne)
    masa kajmakowa ok 1/2 puszki
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sodę i pokrojone masło albo margarynę. Posiekać nożem, dodać miód, wbić jajka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i każdą część wyłożyć na blaszkę. Upiec trzy jednakowej wielkości placki. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Wystudzić.

    Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Dodać pokrojone masło albo margarynę i wmieszać w budyń.

    Jeden z upieczonych placków posmarować powidłami i wyłożyć na niego połowę ciepłej masy budyniowej i rozsmarować. Przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć i zasmarować masą krówkową.

    Zasypać orzechami prażonymi na patelni z odrobiną masła.Wymiary blaszki 24/38 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować