Mintaj pod beszamelem

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię jeść wszystko, co ładnie wygląda i jest zdrowe. Ta potrawa jest lekka i sycąca. Kto razspróbuje, na pewno będzie ją często jadał.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    2 filety z mintaja
    ● przyprawa do ryb
    ● fasolka szparagowa
    ● brokuł
    ● marchew.
    Sos: 2 łyżeczki masła
    ● 2 łyżeczki mąki
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Mintaj pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy i gotujemy
    al dente. Filety solimy
    i oprószamy przyprawą do ryb.
    3/4 warzyw układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu
    żaroodpornym. Wykładamy
    porcje filetów i resztę warzyw.
  • 2. W garnuszku roztapiamy masło,
    dodajemy mąkę i mieszając,
    smażymy. Wlewamy mleko
    i szybko mieszamy, aż zacznie
    gęstnieć, zmniejszamy ogień
    i dodajemy ser. Mieszamy, aż się
    roztopi. Doprawiamy i wylewamy
    na rybę z warzywami.
  • 3. Zapiekamy 20 minut pod
    przykryciem w temp. 200 °C,
    następnie 15-20 minut bez przykrycia,
    aż sos się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to danie, spróbuj też innych naszych przepisów z mintajem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować