Mini kopce kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier razem wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko i maślankę i dobrze razem wyrobić jednolite ciasto. Formę do muffinek wypełnić papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu wyjąć z formy (zostawiając babeczki w papilotkach) i ostudzić. Następnie łyżeczką zdjąć górę i wydrążyć środek, tak, aby zostały boki i dół. Wydrążone ciasto pokruszyć.
Banany obrać, pokroić w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do babeczek.
KREM
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie cały czas ubijając pomału wlewać rozpuszczoną żelatynę. Na samym końcu wsypać płatki czekoladowe i dobrze razem wymieszać.
Krem nałożyć do babeczek formując górkę. Obsypać wcześniej pokruszonym ciastem. Schłodzić.
Komentarze