Mini kopce kreta

4.5 (200 ocen)

uwielbiane przez wszystkich ciasto postanowiłam zrobić w mini wersji; w domowej wersji jeszcze lepsze :)

Składniki:

  • CIASTO

    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki ciemnego kakao
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki maślanki


    KREM

    0,5 litra śmietanki 30 %
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki płatków czekoladowych

    2 banany
    sok z 1/2 cytryny

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini kopce kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier razem wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko i maślankę i dobrze razem wyrobić jednolite ciasto. Formę do muffinek wypełnić papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu wyjąć z formy (zostawiając babeczki w papilotkach) i ostudzić. Następnie łyżeczką zdjąć górę i wydrążyć środek, tak, aby zostały boki i dół. Wydrążone ciasto pokruszyć.

    Banany obrać, pokroić w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do babeczek.

    KREM

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie cały czas ubijając pomału wlewać rozpuszczoną żelatynę. Na samym końcu wsypać płatki czekoladowe i dobrze razem wymieszać.

    Krem nałożyć do babeczek formując górkę. Obsypać wcześniej pokruszonym ciastem. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować