Mini kopce kreta

0 (0 ocen)

Co się kryje w kopcach? W miękkich, czekoladowych kopcach chowa się marcepanowy budyń.

Składniki:

  • Ciasto na 12 muffinów:
    125 g masła
    150 g cukru
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    150 g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    100 g jogurtu naturalnego

    Nadzienie:
    1 budyń na 1/2 l mleka
    1/2 l mleka
    130 g marcepanu
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki Przekąski

Mini kopce kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier umieść w garnuszku i rozpuść, ostudź. Schłodzone zmiksuj na kremową masę, w międzyczasie dodawaj po 1 jajku i dalej miksuj.
  • 2. Kakao rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody i dodaj do masy jajecznej.
  • 3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  • 4. Do kakaowej masy dodawaj naprzemiennie mąkę i jogurt.
  • 5. Blachę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
  • Muffiny przed pieczeniem 6. Foremki na muffiny napełniaj do 3/4 ich wyskości ciastem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu schłodź je.
  • Ugotowany budyń 7. Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu, jak jest jeszcze ciepły dodawaj porwany na kawałki marcepan i masło i intensywnie mieszaj. Potem przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej, powinna ona dotykać budyniu, wówczas mamy pewność, że nie utworzy się kożuch. Budyń należy całkowicie schłodzić.
  • Muffiny przygotowane do wypełnienia 8. Każdą muffinę ścinamy z góry i wybieramy delikatnie środki pozostawiając jednak spory dół i boki. Każdą muffinę napełniamy po sam "czubek" budyniem, tworząc małą górkę. Resztki ciasta kruszymy i posypujemy muffiny tworząc kopczyki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować