Co się kryje w kopcach? W miękkich, czekoladowych kopcach chowa się marcepanowy budyń.
Składniki:
Ciasto na 12 muffinów:
125 g masła
150 g cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
150 g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g jogurtu naturalnego
Nadzienie:
1 budyń na 1/2 l mleka
1/2 l mleka
130 g marcepanu
2 łyżki masła
Mini kopce kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i cukier umieść w garnuszku i rozpuść, ostudź. Schłodzone zmiksuj na kremową masę, w międzyczasie dodawaj po 1 jajku i dalej miksuj.
2.Kakao rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody i dodaj do masy jajecznej.
3.W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
4.Do kakaowej masy dodawaj naprzemiennie mąkę i jogurt.
5.Blachę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
6.Foremki na muffiny napełniaj do 3/4 ich wyskości ciastem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu schłodź je.
7.Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu, jak jest jeszcze ciepły dodawaj porwany na kawałki marcepan i masło i intensywnie mieszaj. Potem przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej, powinna ona dotykać budyniu, wówczas mamy pewność, że nie utworzy się kożuch. Budyń należy całkowicie schłodzić.
8.Każdą muffinę ścinamy z góry i wybieramy delikatnie środki pozostawiając jednak spory dół i boki. Każdą muffinę napełniamy po sam "czubek" budyniem, tworząc małą górkę. Resztki ciasta kruszymy i posypujemy muffiny tworząc kopczyki.
Komentarze