Mini kapusty nadziewane mięsem i ryżem

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miałam bardzo małe główki kapusty i żeby się nie zmarnowały nafaszerowałam je mięsem i upiekłam.

Składniki:

  • 4-5 główki małych kapust
    500 g mięsa mielonego
    100 g ryżu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    1 jajko
    ząbek czosnku
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Mini kapusty nadziewane mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Z główek kapust wykroić głąby i nożem wydrążyć środki, tak by można było włożyć farsz i tak by nie przebić ich na wylot. Gotowe główki sparzyć kilka minut w osolonym wrzątku.
  • 2. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, przyprawami, koncentratem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem wypełnić środki kapust, każdą mięsną górę przykryć liściem. Główki zawinąć (każdą osobno) w folię aluminiową z dodatkiem łyżki masła. Włożyć do naczynia w którym będą się piekły i podlać szklaną wody. Piec pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Stopień upieczenia można sprawdzić odchylając folię i nakłuwając widelec w spód główki, tam gdzie najwięcej liści. Podawać z ulubionym sosem: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować