Mini kapusty nadziewane mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Z główek kapust wykroić głąby i nożem wydrążyć środki, tak by można było włożyć farsz i tak by nie przebić ich na wylot. Gotowe główki sparzyć kilka minut w osolonym wrzątku.
2.Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, przyprawami, koncentratem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem wypełnić środki kapust, każdą mięsną górę przykryć liściem. Główki zawinąć (każdą osobno) w folię aluminiową z dodatkiem łyżki masła. Włożyć do naczynia w którym będą się piekły i podlać szklaną wody. Piec pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Stopień upieczenia można sprawdzić odchylając folię i nakłuwając widelec w spód główki, tam gdzie najwięcej liści. Podawać z ulubionym sosem: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym.
Komentarze