Mielone z warzywami zapiekane pod ziemniaczanym puree, czyli smaczne i sycące danie jednogarnkowe. A przy tym świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia :)
Mięso mielone pod ziemniaczaną czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju ok.5 minut. Dodaj posiekaną cebulę i przetarty przez praskę czosnek, zeszklij.
2.Dorzuć ugotowaną, pokrojoną w kostkę marchewkę i osączony z zalewy groszek. Na koniec wymieszaj z pokrojonymi pomidorami z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 minut.
4.Ugotowane ziemniaki utłucz na puree lub przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i mleko. Dopraw do smaku szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
5.Do naczynia żaroodpornego (u mnie okrągła forma do tart) wyłóż mięso z warzywami, na wierzchu wyciskaj szprycą ziemniaczane beziki. Zapiekaj ok 15 - 20-minut w 180 st. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Komentarze