Gryczana babka z ziemniaczaną czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w posolonej wodzie. Ostudź. Groszek i marchewkę wrzuć do wrzątku i krótko gotuj ( ok.3 minut). Osącz z wody, ostudź.
2.Zimne ziemniaki zmiel przez maszynkę i delikatnie połącz z groszkiem i marchewką.
3.Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
4.Kaszę gryczaną ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie, osącz i ostudź. Mięso mielone połącz z jajkiem, kaszą, bułką tartą i natką pietruszki. Dodaj pieczarki z cebulą, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
5.Do żaroodpornej formy ( u mnie silikonowa, okrągła forma na bakę) wyłóż masę ziemniaczaną, wygładź. Następnie wyłóż masę gryczano-mięsną i ponownie wygładź powierzchnię.
6.Babkę zapiekaj ok. 40-50 minut w 180 st. Podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Komentarze