Mięso do ryżu lub do kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięsko myjemy. Karkówkę kroimy w paski,kurczaka obieramy od kości i również kroimy w kostkę lub w paski.Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone mięso,dodajemy czosnek pokrojony na cztery(tylko 2 ząbki),ocet,sos sojowy,curry,tymianek,listki laurowe,ziele angielskie,posiekaną bazylię i lubczyk.Delikatnie solimy i pieprzymy.Mieszamy wszystko i wkładamy do lodówki na 1h.
2.Po tym czasie wyciągamy mięsko.Rozgrzewamy patelnię z olejem i kawałeczki mięska podsmażamy dosłownie chwilunie z kazdej strony. Przekładamy do garnka,dolewamy wywar z rosołu lub z kostki-mieszamy.Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 1h.
3.Gdy mięso nam sie pomalutku pyrkoli gotujemy ryż.Gotowy ryż przekładamy na talerz,dodajemy uduszone mięsko,polewamy delikatnie wywarem co nam sie wytworzył i zjadamy.(Mozna psypać zieleninką,jeśli komuś mało może sobie jeszcze doprawić)
Podajemy na gorąco zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze