Biały sos do ryżu

  • wyświetlono: 75126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 2

Jest to przepis na biały sos, który robią na weselach jako drugie danie. Bardzo pyszny.

aniak
  • 20min

Składniki

- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 l rosołu (może być z kostki)
- 10 dkg rodzynek
- 2 łyżki cukru
- sok z pół cytryny
- opakowanie małej słodkiej śmietany 18 %

Sposób przygotowania przepisu:

Biały sos do ryżu

  • 1. W garnku roztopić masło dodać mąkę dobrze wymieszać. Zalać rosołkiem. Wywar nie będzie jeszcze gęsty. Dodać umyte rodzynki. Dać im się w gotować. W tym czasie do wywaru dodać cukier i sok z cytryny. Gdy wywar zacznie gęstnieć dodać około pół opakowania śmietany. Ilość cukru zależy od gustu. Jeśli cytryna jest bardziej soczysta można dodać go więcej. Porcję zawsze można powiększyć na większą ilość osób.
    Podawać z ryżem i ugotowanym mięskiem z kurczaka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadbiały sossos do ryżuna chrzcinyna wesele

Komentarze

Podobne przepisy

Sos warzywny

Dodane przez: szynszyla

Sos warzywny

Idealny sos do kotletów mielonych...

image-0biasoe

Dodane przez: in-humility

ROUILLE - czerwony sos czosnkowy podawany...

Nadaje się jako dodatek do zupy...

Sos bolognese z papryką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sos bolognese z papryką

Bardzo szybki w przygotowaniu sos...

image-03eqouj

Dodane przez: joanna1974

Sos z pigwowca i węgierek

Sos z pigwowca i węgierek jest...

jest lepszy w smaku niż gotowce ze sklepu

Dodane przez: kiciax1

SOS CZOSNKOWY

Idealny do pizzy, zapiekanek, placków...

Sos jajeczny z marynowanym buraczkiem, fasolką i jabłkiem

Dodane przez: JustKuchcik

Sos jajeczny z marynowanym buraczkiem, fasolką...

Sos jajeczny na bogato – z marynowanymi...