Biały sos do ryżu

4.4 (242 ocen)

  • 20 min

Jest to przepis na biały sos, który robią na weselach jako drugie danie. Bardzo pyszny.

  • 20 min

Składniki:

  • - pół kostki masła
    - 3 łyżki mąki
    - 0,5 l rosołu (może być z kostki)
    - 10 dkg rodzynek
    - 2 łyżki cukru
    - sok z pół cytryny
    - opakowanie małej słodkiej śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.4 (242 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Biały sos do ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić masło dodać mąkę dobrze wymieszać. Zalać rosołkiem. Wywar nie będzie jeszcze gęsty. Dodać umyte rodzynki. Dać im się w gotować. W tym czasie do wywaru dodać cukier i sok z cytryny. Gdy wywar zacznie gęstnieć dodać około pół opakowania śmietany. Ilość cukru zależy od gustu. Jeśli cytryna jest bardziej soczysta można dodać go więcej. Porcję zawsze można powiększyć na większą ilość osób.
    Podawać z ryżem i ugotowanym mięskiem z kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować