sos spaghetti / do ryżu

4.98 (170 ocen)

  • 30 min

Przygotowanie tego wspaniałego sosu nie zajmuje dużo więcej czasu niż ugotowanie makaronu czy ryżu, dlatego zamiast korzystać z gotowego, zachęcam do wypróbowania właśnie tego, domowego sosu, a sami poczujecie różnicę :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    500 g mięsa mielonego, wieprzowego
    1 cebula
    1 łyżka curry
    1 butelka passaty pomidorowej
    mała cukinia
    masło klarowane lub olej do smażenia
    sól
    pieprz
    odrobina chili lub ostra papryka w proszku
    natka pietruszki


    Dodatkowo:

    opakowanie makaronu lub ryż
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos spaghetti / do ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmaż na patelni, następnie posyp curry i dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i jeszcze chwilkę podsmaż aż cebula się zeszkli. Gotowe mięso przełóż do garnka, podlej odrobiną wody i dodaj wcześniej obraną i pokrojoną w większą kostkę cukinię, Całość duś na wolnym ogniu przez ok 20 min. Dodaj passate, dopraw solą, pieprzem, chili i gotuj jeszcze przez chwilkę. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki

Porady

Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz zagęścić go mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować