1.Plastry mięsa umyć osuszyć papierowym
ręcznikiem.Każdy plaster wołowiny posypać solą do
peklowania,położyć plaster schabu, zwinąć
roladkę.Posypać ponownie solą do peklowania,włożyć
do pojemnika i pozostawić na noc w lodówce.
2.Następnego dnia mięso wyjąć,rozwinąć i każdy kawałek rozbić
z dwóch stron.
3.Rozłożyć plastry wołowiny,posypać przyprawą do grilla i
posmarować musztardą,ułożyć na wołowinie kotlety i
również posmarować musztardą i posypać przyprawą.Z
jednego brzegu rozłożonego mięsa poukładać pokrojone w
paski,ogórki,szynkę,kiełbasę i cebulę.
4.Zwinąć ciasno rolady,posypać przyprawą i pieprzem.
5.Na patelni rozgrzać
olej i smażyć rolady z wszystkich stron,podlewając gorącą
wodą celem wytworzenia sosu.Wkroić kilka piórek cebuli i
chwilę smażyć.Dolać gorącej wody i całość dusić do miękkości mięsa.
6.Rolady wyjąć.Sos przelać przez sito,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,dolać śmietanę,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Zalać roladki.
7.Podawać z
ziemniakami z wody lub kaszą gryczaną z ulubionym
dodatkiem.Dobre są również na zimna np. do pieczywa.
Komentarze