Mięsny zając

4.5 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Pieczeń z jajkiem którą doskonale pamiętam z dzieciństwa,zawsze na Wielkanoc piekła ją moja mama.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,20 kg mieszanego mięsa mielonego
    1 bułka kajzerka
    1 duża cebula
    ząbek czosnku
    3 surowe jajka
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól
    pieprz

    do dekoracji pieczeni:
    liście laurowe
    czarna i zielona oliwka
    ser mozzarella
    połówka z brzoskwini z syropu
    makaron nitki
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki

Mięsny zając - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać,zeszklić na oleju,dodać do mięsa mielonego.
    Kajzerkę namoczyć,odcisnąć,rozdrobnić i dodać do mięsa,wbić surowe jajka
    doprawić solą i pieprzem,całość dokładnie wyrobić.
  • 2. Podłużną foremkę 12/30 wyłożyć papierem do pieczenia,na dno wyłożyć połowę masy mięsnej na środku ułożyć obrane i ugotowane jajka jedno po drugim,przykryć pozostałą masą,wierzch wyrównać.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
    Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować:uszy zrobić z liści laurowych,oczy z sera mozzarella i czarnej oliwki,buzie i nos z brzoskwini i zielonej oliwki,wąsy z makaronu,ząb z sera mozzarella,mocując to wykałaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować