Mięsne kulki po tajsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem kucharzem, uczyłem się gotować w Tajlandii i stąd moje zamiłowanie do kuchni tajskiej. Chciałbym podpowiedzieć, jak łatwo, tanio i efektownie można zaistnieć we własnej kuchni.

Składniki:

  • ● 70 dag mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowo- drobiowego)
    ● olej do smażenia
    ● 5 łyżek mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
    ● 5 szalotek
    ● 3 jajka
    ● 1/2 łyżeczki chili
    Sos: 1/4 szkl. sosu sojowego
    ● 1 łyżka octu winnego
    ● 1/4 łyżeczki chili w proszku
    ● 1-2 łyżeczki cukru
    ● 1/3 łyżeczki kolendry w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kulki po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, jajka, obie mąki, pokrojone
    warzywa i przyprawy
    wyrabiamy na jednolitą masę
    i mokrymi dłońmi formujemy
    małe kulki śr. ok. 2 cm.
  • 2. W głębokim rondlu mocno
    rozgrzewamy olej i ostrożnie
    wrzucamy kulki. Smażymy partiami
    na złocisty kolor i wyławiamy
    łyżką cedzakową na
    suchy talerz. Gorące nabijamy
    na drewniane patyczki do
    szaszłyków, przeznaczając po
    4 na osobę.
  • 3. Z podanych składników gotujemy
    sos (ok. 20 min). Wystudzony
    podajemy z kulkami mięsnymi
    i gotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować