Jestem kucharzem, uczyłem się gotować w Tajlandii i stąd moje zamiłowanie do kuchni tajskiej. Chciałbym podpowiedzieć, jak łatwo, tanio i efektownie można zaistnieć we własnej kuchni.
Mięsne kulki po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, jajka, obie mąki, pokrojone
warzywa i przyprawy
wyrabiamy na jednolitą masę
i mokrymi dłońmi formujemy
małe kulki śr. ok. 2 cm.
2.W głębokim rondlu mocno
rozgrzewamy olej i ostrożnie
wrzucamy kulki. Smażymy partiami
na złocisty kolor i wyławiamy
łyżką cedzakową na
suchy talerz. Gorące nabijamy
na drewniane patyczki do
szaszłyków, przeznaczając po
4 na osobę.
3.Z podanych składników gotujemy
sos (ok. 20 min). Wystudzony
podajemy z kulkami mięsnymi
i gotowanym ryżem.
Komentarze